TOP Huizen NautischKwartier

Welkom in Huizen!

Het Nautisch Kwartier (de kalkovens, de Botterwerf, een smederij, een Nautisch centrum) en het sfeervolle oude dorp. Hier en daar een reis terug in de tijd maar dan met alle geneugten qua vermaak en versnaperingen zoals we het nu gewend zijn. Erg leuk en sfeervol.

Ontdek!

Home Algemene informatie

Welkom in Huizen, Haven van ’t Gooi!

In het Nautisch Kwartier, de haven van Huizen vindt u direct om u heen al tal van bezienswaardigheden, zoals de Kalkovens, de Botterwerf met smederij, horecagelegenheden, badstranden op de Zomerkade en boot-, fiets- en scooterverhuur voor verdere verkenning van de omgeving. Er zijn diverse fiets en wandelroutes die hier vandaan vertrekken en het Gooi ontsluiten. Huizen wordt omringd door prachtige Gooise bossen, heidegebieden en de randmeren. Voor de avontuurlijke bezoekers is hier ook een kartbaan, lasergame en een Adventure Indoor Klimpark. Een uitdaging voor iedereen!
Vanaf de TOP ligt het oude centrum van Huizen op loop- en fietsafstand met historische boerderijen, visserswoningen, het Huizer Museum én het “Huizer Melkmeisje”. Voor meerdaags bezoek zijn er twee schitterend aan het Gooimeer gelegen hotels, tal van B&B’s en een camping aanwezig. Hier en daar vormt een vertrek vanaf TOP Huizen een reis terug in de tijd maar dan met alle geneugten qua vermaak en versnaperingen zoals we het nu gewend zijn. Erg leuk en sfeervol. Ontdek!

<p>Een blik op het Nautisch Kwartier en de Kalkovens ...</p>

Een blik op het Nautisch Kwartier en de Kalkovens ...

omgevingskaart
Home Route en parkeren

Routebeschrijving 

Vanaf A1 afrit 8 Blaricum/Huizen – na afrit naar links en vervolgens bij stoplichten rechts richting Blaricum/Huizen (N527). Alsmaar rechtdoor en vanaf volgende stoplichten borden Oude Haven/Nautisch Kwartier aanhouden. Gratis parkeren.

Parkeermogelijkheden


Aantal parkeerplaatsen Nautisch Kwartier: 100 plus (gratis). Meerdere aparte mindervaliden parkeerplekken. Parkeerplaats geheel beklinkerd. In de buurt, aan de IJsselmeerstraat, bestaat ook de mogelijkheid uw camper te parkeren (nabij Coronel Sportschool).

Home TOP per OV

Met Connexxion buslijn 107 (rijdt vanaf het NS Station in Hilversum). U stapt uit bij de halte Energieweg, vanaf deze halte is het slechts 5 minuten lopen.

Home Oplaadpunt(en) Fietsverhuur

1 oplaadpunt voor E-fietsen aanwezig bij het Nautisch Kwartier.
Locatie oplaadpunt: bij de Kalkovens (Fletcher hotel).

Fietshuur is mogelijk bij het Fletcher hotel, zowel gewone fietsen als E-fietsen. Bij de bootverhuur aan het Nautisch Kwartier zijn ook fietsen te huur (Zwaardklamp, Huizen). Ook is fietshuur mogelijk bij het Hampshire hotel Newport (Labradorstroom, Huizen).

<p>De Kalkovens ...</p>

De Kalkovens ...

Home Te doen in de omgeving

Bezoek de Botterwerf
Havenstraat 313, Huizen. Historische authentieke werf met o.a. smederij vuurspetters en historische Huizer botters waarmee enkele keren per jaar individueel meegevaren kan worden, daarnaast beschikbaar voor groepshuur.

Voor vragen en inlichtingen: tel. 06-81863748.

Oude dorp Huizen
Op korte loopafstand kunt u ook het sfeervolle oude dorp van Huizen bezoeken en o.a. via een mooie (QR) wandeling de geschiedenis van het Huizer Melkmeisje beleven om af te sluiten met een bezoek aan de aardige winkeltjes en horecagelegenheden die er te vinden zijn. Volg borden Centrum vanaf deze TOP om het centrum te bereiken en bezoek zeker ook het VVV-kantoor in het Huizer museum op de Achterbaan 82 voor andere leuke ideeën.

Huizer Museum Het Schoutenhuis
Op ditzelfde adres (Achterbaan 82) is ook het Huizer Museum gevestigd. Het Huizer Museum Het Schoutenhuis is een prachtig cultuurhistorisch museum, dat de geschiedenis van Huizen in beeld brengt, bewaart en beheert. Daarnaast is er ook ruimte voor hedendaagse kunst en een leuke vvv/museumwinkel. Een aanrader!

Klik hier voor meer informatie.

VVV Huizen

Coronel
Coronel Kart/Adventure Klimhal/Laser Gamen/Sportschool/Skibaan Adres Havenstraat 295 en IJsselmeerstraat 314. De skibaan De Wolfskamer bevindt zich achter Coronel Sportschool.

Klik hier voor meer informatie.

Boot huren en varen op het Gooimeer
In het Nautisch kwartier kunt u een Motorboot huren. Vanaf daar is het mogelijk het Gooimeer te bevaren: naar wens bij een eiland aanmeren en naar Almere, Naarden of Spakenburg varen. Meevaren op een Gooische sloep kan ook voor groepen tot 20 personen. Adres: Zwaardklamp, Huizen.

Klik hier voor meer informatie. 

Aan het einde van de Zomerkade (over het bruggetje aan het Kooizand) kunt u bij het Zeilcollege een zeilboot huren. Deze zeilbootverhuur heeft ook een sloep voor 10 personen beschikbaar voor verhuur. Op de zeilboten (valken) kunnen 5 personen meevaren en op de sloep maximaal 10 personen. Voor beide vaartuigen bent u zelf stuurman. Op de website staan meerdere vaartuigen te huur aangeboden, maar er zijn alleen Valken en een sloep te huur.

Klik hier voor meer informatie.

Bij Hotel Fletcher zijn twee boten te huur. Het betreft hier een powerboat en en sloep. Op beide boten gaat altijd een stuurman mee, individueel varen niet mogelijk.

Meezeilen op de Huizer Botters
U kunt meevaren op een van de laatste vier botters van Huizen. In september zijn er de Huizer botterdagen. Op de laatste dag hiervan is het mogelijk mee te varen. De botters zijn ook te huur voor groepen tot 12 personen.

Klik hier voor meer informatie over Stichting Huizer Botters. 

Badstranden en Zomerkade
Naast het Nautisch kwartier is een van de mooiste binnenwaterstranden van Nederland te vinden. Vanaf de boulevard aan de Zomerkade, vol restaurants en terrassen, loopt de brede strook zand over in uitgestrekte gazons, gebruikt als lig- en speelweiden. Hier is ook een goed surfstrand.

Zwembad Sijsjesberg
Het mooiste openluchtzwembad van t Gooi! Het kent een unieke ligging beschut in bos en hei. U vindt er o.a. grote ligweiden en een zonneterras met ligbedden.

Klik hier voor meer informatie.

Recreatiegebied de Wolfskamer met Trimbaan
In het recreatiegebied de Wolfskamer ligt aan bos een ruim opgezette trimbaan. Verdeeld over het terrein vindt u een parcours voor het uitvoeren van een aantal sportieve oefeningen. De Wolfskamer is ook uitermate geschikt voor een wandeling. Vanaf de trimbaan wandelt u zo de Naarder Eng van het Goois Natuurreservaat in met diverse wandelpaden, waaronder een pad richting de Vestingstad Naarden.

Mee met de Eemlijn Fietsboot
Aan het begin van de haven (vlak naast fietsknooppunt 77) kunt u op dinsdag, donderdag en zondag rond 14.00 uur meevaren met de Eemlijn Fietsboot. U kunt uw fiets meenemen en onderweg op drie locaties afstappen voor een fietstocht terug naar Huizen. De boot meert rond 14.00 uur aan in de haven van Huizen en vaart niet veel later door richting Amersfoort. U vaart via het Gooimeer en de Eem en kunt onderweg uitstappen in Eemdijk (om 15.15 uur), Baarn (om 16.15 uur) en Soest (om 17.15 uur) of bij eindpunt Amersfoort. U kunt vooraf niet reserveren
Fietsroutesuggesties via knooppunten terug naar Huizen vindt u op de website van de Eemlijn: Klik hier

Speelpark Oud Valkeveen
Groot speelpark met pannenkoekenhuis. Er zijn glijbanen, draaimolens, klimtoestellen en nog veel meer. Prima plek om met de kleintjes een leuke dag te beleven. Het park is gelegen in Naarden en u kunt te voet vanaf TOP Huizen via het bewegwijzerde Waterkeringpad het traject Huizen – Oud Valkeveen (4 km) volgen. 

Klik hier voor meer informatie.

<p>Outdoor skibaan Wolfskamer</p>

Outdoor skibaan Wolfskamer

Home Horeca in de omgeving

Restaurants

De Haven van Huizen Havenstraat 81, Huizen, tel. 035 - 524 03 69

Klik hier voor meer informatie.

Restaurant De Kalkovens Havenstraat 311, Huizen, tel. 035 524 44 56, 

Klik hier voor meer informatie.

Dickens (pannenkoekenhuis) Havenstraat 315, Huizen, ma t/m zo vanaf 10:30 u.

Klik hier voor meer informatie.

CornelisZ Vaarboom 1, Huizen, ma t/m zo 09:00 tot 00:00 u (vrij tot 01:00 u)

Klik hier voor meer informatie.

J-restaurant Mastspoor 1, Huizen, ma t/m zo vanaf 12:00 u.

Klik hier voor meer informatie.

Riva wijnlounge  Mastspoor 1, Huizen, ma t/m zo vanaf 10:00 u.

Klik hier voor meer informatie.

Hotels

Fletcher Hotel Mastspoor 1, Huizen, tel. 0347 - 75 04 65 – ook verhuur van fietsen, elektrische scooters en boten.

Klik hier voor meer informatie.

Hampshire Hotel Newport Labradorstroom 75, Huizen, tel. 035 528 96 00 - ook verhuur van fietsen.

Klik hier voor meer informatie.

<p>Het gezellige Nautisch Kwartier</p>

Het gezellige Nautisch Kwartier

Home Overnachten in omgeving

Fletcher Hotel Nautisch Kwartier Mastspoor 1, Huizen, tel. 035 - 524 44 56

Klik hier voor meer informatie.

Hampshire Hotel Newport Labradorstroom 75, Huizen, tel. 035 528 96 00

Klik hier voor meer informatie.

B&B Buitenminsen Oud Huizerweg 44-46, Naarden (nabij Huizen), tel. 035 526 69 36

Klik hier voor meer informatie.

B&B Aan Het Water Harderwijkerzand 8, Huizen, tel. 035 525 27 14

Klik hier voor meer informatie.

B&B Krek Wok Wou Ruijtersstraat 70, Huizen, tel. 035 525 70 96

B&B Heidelberg Handellaan 6 Huizen, tel. 035 526 83 28

B&B Familie Drion Koedijk 16, Huizen tel. 035 525 59 40

B&B J. Alberga Nieuw Bussummerweg 246, Huizen, tel. 035 694 91 86

B&B N. Smits Leeuwebek 11, Huizen, tel. 035 525 01 66

Home Wandelroutes

Inleiding
Op loopafstand van deze TOP, in het oude dorp van Huizen, kunt u de Huizer Melkmeisje wandelroute volgen. Scan onderweg de QR codes en ontdek het mirakel van het Huizer Melkmeisje. Het Museum verkoopt leuke boekjes met deze wandeling en de Huizer verhaaltjes.

Direct vanaf TOP Nautisch Kwartier te Huizen vertrekken twee andere wandelroutes, die echter geen rondwandelingen zijn, maar langere doorgaande routes: het Waterkeringpad en het Noord Holland Pad. Beide routes kunt u vanaf de parkeerplaats tegenover de diverse horeca gelegenheden die het Nautisch Kwartier rijk is starten.

Aanlooproute Huizen Centrum
Volg met uw smartphone deze route om het centrum van Huizen te bereiken.

<p>Vele goede restaurants met gezellige terrassen in het Nautisch Kwartier</p>

Vele goede restaurants met gezellige terrassen in het Nautisch Kwartier

overzicht wandelroutes
Home Fietsroutes

Vanaf TOP Nautisch Kwartier kunt u per fiets tal van mooie fietsroutes starten door de omringende gebieden.

Via het fietsknooppuntennetwerk  zijn er twee mooie routes voor u uitgezet: het Rondje Gooimeer (49 km) en Dorpenroute ’t Gooi(28,5 km).
Fietsknooppunt 77 vindt u wanneer u vanaf de TOP rechtsaf gaat, terug naar het begin van de Havenstraat die u bent ingereden om bij de TOP uit te komen. Daar vindt u direct over de brug aan de rechterzijde Knooppuntbord (77). Vanaf daar gaat u rechtsaf naar (80) en linksaf naar (76).

Een ANWB bewegwijzerde route die u vanaf hier kunt volgen is de ‘Heel de Heuvelrug ronde 7'. Deze fietsroute start direct bij de TOP informatiezuil. Het eerste bordje vindt u aan de overzijde van de weg.

Via onderstaande button komt u bij een uitgebreide beschrijving van routes inclusief de route digitaal op kaart.

overzicht fietsroutes
Home TOP omgevingskaart

Klik op onderstaande button voor een compleet overzicht.

omgevingskaart
Home Audiotour

Maak van je bezoek aan Huizen een multimediale beleving. Download de gratis Gooi & Vecht audiotour app voor smartphones. Talrijke wetenswaardige en bijzondere verhalen passeren al wandelend, fietsend of varend de revue! In deze audiotour app staat 1 route door Huizen.

- Huizer Melkmeisje wandelroute 

Deze audiotour is gratis te downloaden als onderdeel van de Gooi & Vecht audiotour app.

Klik hier voor de Android versie van de app.

Klik hier voor de IOS (IPhone) versie van de app.

Image: upload/img_1120/0.jpg