TOP Weesp - Fort Uitermeer

Welkom bij TOP Weesp - Fort Uitermeer. Een uitstekende uitvalsbasis voor een wandeling, fiets- of vaartocht door het noordelijke deel van de regio Gooi & Vecht. Ontdek de historische stadjes, de oude forten en de uitgestrekte natuurgebieden.

Home Algemene informatie

Waterrijk, landelijk en met een uiterst sfeervolle eet- en drinkgelegenheid in de vorm van restaurant Uit&Meer, met heerlijk terras aan de Vecht. Vanaf deze TOP kunt u o.a. het Naardermeer ontdekken en de vestingstad Weesp bezoeken.

Fort Uitermeer
Op een strategisch punt langs de Vecht ligt dit opvallende torenfort uit 1845. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Natuurmonumenten beheert hier een deel van het omringende water en rietlanden langs de Vecht.

Fort Uitermeer heeft een lange geschiedenis, die terug gaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Het fort beschermde de schutssluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. Fort Uitermeer is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

De gebouwen van het fort bieden ’s winters onderdak aan vleermuizen, zoals de baardvleermuis en de watervleermuis.

In het voorjaar zijn de rietlanden naast het fort geel van de bloeiende dotterbloemen. Hier groeit ook het zeldzame zomerklokje. Deze bloemen vind je vooral langs rivieren waar de rietgebieden regelmatig onderstromen. Natuurmonumenten maait dit rietveld altijd extra vroeg (begin januari) om deze bloemen een optimale kans te geven.

Diverse mooie wandel- en fietsroutes staan vanaf deze TOP tot uw beschikking.

Startpunt Adres

Uitermeer 5, Weesp

GPS coördinaten

52 17.591, 5 04.942

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelwegen

Vanuit richting Amersfoort, vanaf A1 afrit 7 Bussum, richting Weesp (N236). Op gegeven moment (ook aanduiding middels bord) naar rechts (’s-Gravelandseweg) en vrij vlot weer naar links voor Fort Uitermeer. Gratis parkeren.

Vanuit richting A’dam, vanaf A9 (richting Almere/Amersfoort) afrit 1 Gaasperplas (S113), einde afrit naar links en op T-splitsing naar rechts richting Weesp. Voorbij plaats Weesp, na brug/water (ook aanduiding middels bord) naar links (’s-Gravelandseweg) en weer naar links voor Fort Uitermeer. Gratis parkeren.

<p>Restaurant Uit&amp;Meer gelegen op het fortterrein met uitzicht over de Vecht</p>

Restaurant Uit&Meer gelegen op het fortterrein met uitzicht over de Vecht

Meer informatie
Home Parkeermogelijkheden

Aantal parkeerplaatsen: 17. Geen mindervalide parkeerplekken. Parkeerplaats beton, beklinkerd. Gratis parkeren.

<p>De parkeerplaats bij Fort Uitermeer ...</p>

De parkeerplaats bij Fort Uitermeer ...

Home Startpunt per OV

Connexxion buslijn 106 nemen richting Nederhorst den Berg. Uitstappunt: halte Rundervreugd, Weesp. Daarna is het 11 minuten lopen of u kunt de regiotaxi nemen.

Home Oplaadpunt(en)

Er zijn 2 oplaadpunten voor E-fietsen rechts naast de ingang van restaurant Uit&Meer.

<p>Restaurant Uit&amp;Meer ...</p>

Restaurant Uit&Meer ...

Home Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in de nabije omgeving

Fort Uitermeer

Fort Uitermeer is een belevenis op zich. Het terrein met tal van gebouwen en waterwerken is gelegen op een strategische plek aan de Vecht. Het fort maakte onderdeel uit van de Nieuwe Holalndse Waterlinie. Op het fortterrein is de ruïne van het Torenfort te vinden (niet toegankelijk) en talrijke paden voeren u over het terrein. Er is een historische multimediatour uitgezet, eenvoudig en gratis te volgen via uw eigen Smartphone. De tour voert u naar alle bezienswaardigheden op en rondom Fort Uitermeer en is een absolute aanrader! Alle informatie vindt u binnen deze website onder 'audiotours'.

Adres: Uitermeer 5, Weesp.

Vestingstad Weesp

Het is de moeite waard om vanaf TOP Uitermeer de mooie wandel- of fietstocht naar Weesp te maken (5 km.). Volg vanaf fietsknooppunt 47 de mooie route langs de Vecht naar KP 45 en 44. Dit prachtig bewaarde vestingstadje, gelegen aan de Vecht, biedt een rijkdom aan bezienswaardigheden, gezellige winkeltjes, theetuin en restaurants met heerlijke terrasjes aan het water. Ook is hier, in het stadhuis, het Weesper museum met haar hoogwaardige Weesper porselein te vinden.

De Vesting Weesp behoorde ooit tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De defensieve functie van de vesting was het uitbrengen van vuur op de Vechtkades, de afgrendeling van de weg Naarden-Muiden en het flankeren van Fort Uitermeer. Nu is de vesting een beschermd stadsgezicht en herbergt meer dan 200 Rijksmonumenten.

Het Naardermeer
Direct naast TOP Fort Uitermeer is het Naardermeer gelegen. Het Naardermeer is een internationaal beschermd natuurlijk meer, omringd door moerasbos en weilanden met ondiepe plassen. Dit natuurgebied van Natuurmonumenten is biedt ruimte aan veel planten en talloze zeldzame amfibieën, zoogdieren en vogels.

<p>Het Torenfort Uitermeer</p>

Het Torenfort Uitermeer

Home Horeca

Horeca in de nabije omgeving

Restaurant Uit&Meer
Uitermeer 5, Weesp
Tel. 0294-416973
Gelegen op het terrein van Fort Uitermeer, met een heerlijk terras, pal aan de Vecht en uitzicht op het Torenfort.

Horeca in centrum Weesp: Diverse horecagelegenheden zijn daarnaast te vinden in het mooie vestingstadje Weesp op 3,8 km. wandel- of fietsafstand.

Terras aan het water in Weesp:
De Schalkse, Ossenmarkt 12a
Aaltje, Herengracht 33
Toeters en Bellen, Herengracht 1
Cafe de Natte krant, Hoogstraat 25
’t Helletje
Cafe Lavi
Grieks restaurant Niki

Horeca Naardermeerroute:
Wie de Naardermeerroute vanaf deze TOP wandelt, komt halverwege de route Gasterij Stadzigt van Natuurmonumenten tegen. Met horecagelegenheid en mooi terras.

Overnachten in Weesp:

De Weesper Koe
Dammerweg 3, Weesp

B&B Boerenhofstede de Overhorn
's-Gravelandseweg 50-51, Weesp

B&B Smal Weesp
Zeeburgstraat 35, Weesp

B&B de Roskam
Prinses Beatrixlaan 3C, Weesp

Hotel Hart van Weesp
Herengracht 35, Weesp

B&B de Jacobsschelp
Ossenmarkt 17, Weesp

Bed & Breakfast in de oude Pastorie
Nieuwstraat 34, Weesp

Uitgebreide informatie over overnachtingsmogelijkheden en horeca vindt u op www.vvvgooivecht.nl

<p>Restaurant Uit &amp; Meer</p>

Restaurant Uit & Meer

Website restaurant Uit&Meer
Home Wandelroutes

Het natuurgebied dat Fort Uitermeer omringt, nodigt zondermeer uit tot een heerlijke wandeling.

Twee flinke wandelingen van 12 en 19 km staan tot uw beschikking. U gaat van start bij de kleine brug, iets om de hoek bij de parkeerplaats van het fort.

Via de button hieronder komt u bij deze wandelroutes. Ze zijn kort beschreven, met exact startpunt, horeca onderweg en - indien beschikbaar - een link naar de route digitaal in kaart.

Op het fortterrein zelf kunt u een wandeling met historische audiotour maken. Zie daarvoor onder 'Audiotours' op deze site.

<p>De kleine brug ...</p>

De kleine brug ...

Bekijk wanderoutes vanaf TOP Weesp
Home Fietsroutes

Vanaf Top Fort Uitermeer staat 1 bewegwijzerde en staan 6 routes via fietsknooppunten, variërend van 21 tot en met ruim 30 km, tot uw beschikking.

Routes via fietsknooppunten
Alle fietsroutes vertrekken alle op/rond knooppunt 47, direct om de hoek bij Fort Uitermeer. Knooppunt 47 vint u wanneer u de parkeerplaats verlaat aan de entree-zijde, gaat u naar links (indien u vanaf het Fort komt) en na de bocht de kleine brug over. 

Via de button onderaan deze pagina komt u bij een uitgebreide beschrijving van routes inclusief de route digitaal op kaart (indien beschikbaar).

Fietsroute informatie
Bij boekhandel de Kleine Prins in Weesp zijn fietsroutes op papier verkrijgbaar.

Fietsverhuur
Op het NS station van Weesp kunt u een fiets huren bij de bewaakte fietsenstalling. Daarnaast staan er OV-fietskluizen. Om een OV-fiets te kunnen huren, heeft u een OV-fietsabonnement nodig.

<p>Informatiepaneel knooppunt 47</p>

Informatiepaneel knooppunt 47

Bekijk fietsroutes vanaf TOP Weesp
Home Sloepenroutes

TOP Weesp - Fort Uitermeer is gelegen aan de rivier de Vecht en aangesloten op het Sloepennetwerk Gooi & Vecht. Via de genummerde knooppuntborden, routeborden en informatiepanelen kunt u de mooiste vaarroutes eenvoudig plannen. Klik op onderstaande button voor meer informatie over het sloepennetwerk Gooi & Vecht, bijzondere sloepenroutes, sloepverhuurders, vaarregels  en meer.
Vanaf deze TOP vertrekt bovendien onderstaande sloepenroute via knooppunten:

Sloepenroute Vecht Noord en Naarden

Markering via knooppunten: 46 - i -Spiegelplas - 46 - 51 - 49 - 52 - 49 - 50 - 49 - 51 - 46

Korte omschrijving: deze sloepenroute voert u door een prachtig gebied waar een landelijk, agrarisch landschap met weilanden tot aan de horizon afgewisseld worden door beschermde natuurgebieden, forten en historische stadjes.

Plaatsen die worden aangedaan: Weesp, Muiden, Naarden. 

Route digitaal: Bekijk de route digitaal op een kaart of download de audiotour app voor smartphones.

Image: upload/img_1087/0.jpg
Sloepennetwerk Gooi & Vecht
Home Kanoroutes

Kanoën in de regio Gooi en Vecht betekent varen door een zeer afwisselend landschap. Al varende langs imposante forten en schilderachtige buitenplaatsen waant u zich in vroeger tijden. 

Vanaf deze TOP kunt u 2 kanoroutes varen. (Lees er meer over in het kanorouteboekje Gooi & Vecht. Download de PDF hier)

De Fortenlandroute (22 km - 7 uur) Deze route is in twee richtingen bewegwijzerd met zeskantige bordjes. De Fortenroute voert u door de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. U vaart onder meer langs het Muizenfort, Fort Ossenmarkt, Fort Uitermeer en Vesting Naarden. Bekijk de route digitaal via deze link.

Nieuwe Hollandse Waterlinie (32 km enkele reis). Deze kanoroute volgt de kronkelende rivier de Vecht naar Oud-Zuilen. Onderweg passeert u tal van historische buitenplaatsen en gezellige Vechtdorpen. Bekijk de route digitaal via deze link.

Kanosteigers bij Fort Uitermeer
Bij de sluis zijn aan beide kanten goede kanosteigers, maar hier mag je geen auto parkeren (alleen op- en afladen).

<p>Witte ophaalbrug en Fort Ossenmarkt in Weesp</p>

Witte ophaalbrug en Fort Ossenmarkt in Weesp

Home Audiotours

Maak van je bezoek aan Gooi & Vecht een mulitimediale beleving. Download de de gratis Gooi & Vecht audiotour app voor smartphones. Talrijke wetenswaardige en bijzondere verhalen passeren al wandelend, fietsend of varend de revue! In de Gooi & Vecht audiotour app staan maar liefst 3 tours die vanaf Fort Uitermeer te beleven zijn:

- De Historische wandeltour Fort Uitermeer (1,5 km)
- De Fortenland fietstour (of de verkorte versie hiervan - 48 km of 26 km)
- De Vecht Noord en Naarden sloepentour (4 uur)

Deze audiotours zijn gratis te downloaden als onderdeel van de Gooi & Vecht audiotour app.

Klik hier voor de Android versie van de app.

Klik hier voor de IOS (IPhone) versie van de app.

Image: upload/img_1082/0.png