Ontdek Fortenland!

Welkom in Fortenland! Ontdek 1000 jaar verdedigingshistorie van Holland: zeven prachtige forten en kastelen en drie vestingsteden in de regio Gooi & Vecht, klaar om ontdekt te worden.

Je kunt ook heel Fortenland in één keer ontdekken via de Fortenland fietsroute en bijbehorende audiotour...

Home Wat is Fortenland?

In Fortenland, net ten oosten van Amsterdam, vind je dicht bij elkaar gelegen een stoere pracht aan forten, kastelen en vestingsteden.
Het nu zo vredige Fortenland was eeuwenlang de laatste verdedigingslinie die een vijand uit het oosten moest passeren om bij de rijkdommen van Amsterdam te komen!

In Fortenland ontmoeten twee belangrijke verdedigingslinies elkaar: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De Stelling is zelfs zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

De forten, kastelen en vestingwerken vertellen samen het verhaal van ruim 1000 jaar militaire geschiedenis van Nederland en je kunt die nu zelf komen beleven...

Laat je veroveren door Fortenland!

<p>Uitzicht op het Muiderslot in vroeger tijden...</p>

Uitzicht op het Muiderslot in vroeger tijden...

Home Waar ligt Fortenland?

Fortenland ligt in de regio Gooi & Vecht, direct ten oosten van Amsterdam en het is werkelijk een prachtige rijke groene oase.

Fortenland wordt gevormd door Naarden vesting, Weesp, Muiden en Bussum. Het is het gebied met Nederlands hoogste dichtheid aan unieke overblijfselen en verhalen over de verdediging van Holland door de eeuwen heen.

De beste startpunten om Fortenland te verkennen vind je onder 'Van start in Fortenland'. 
 

Image: upload/img_887/0.jpg
Home Wat kan ik er doen?

Fortenland is een waar paradijs vol bezienswaardigheden, attracties en routes. Of het nu over het water is of over land, overal kunt u de geschiedenis beleven én heerlijk genieten van lekker eten en drinken!

Heel Fortenland in een dag
Wie heel Fortenland in een dag wil doen kan de Fortenland fietsroute volgen (of de verkorte versie daarvan), een ronde varen met sloep of rondvaartboot of in een kano de Fortenlandroute afleggen. Alle routes zijn op kaart opgenomen binnen deze website.

Dieper in Fortenland duiken
Je kunt ook dieper Fortenland induiken en kiezen voor een dagbezoek aan een of enkele van de forten, kastelen en vestingsteden. Je vindt ze hier allemaal kort en bondig binnen de website beschreven.

Je kunt Fortenland ook gamend verkennen, de links vind je ook binnen deze site.

Image: upload/img_888/0.jpg
Home Vesting Muiden

De Vesting Muiden heeft bezoekers veel te bieden: wandel over de natuurboulevard langs het torenfort de Westbatterij en geniet van het uitzicht over het IJmeer, neem plaats op een van de gezellige terrassen aan de Herengracht aan de monding van de prachtige Vecht, om te kijken naar de boten die door de Groote Zeesluis gaan, of verken de vestingwallen die de stad hielpen te beschermen. In Muiden zijn een aantal belangrijke historische verdedigingswerken ook daadwerkelijk te bezoeken: het Muiderslot, Forteiland Pampus en het Muizenfort. Deze vestingwerken worden binnen deze site elk apart nog uitgebreid besproken, inclusief alle bezoekgegevens.

Image: upload/img_914/0.jpg
Home Het Muiderslot

Beleef de geschiedenis van het Muiderslot in het echt: de Ridderroute voert je via de Westertoren naar de Wapenzaal met de fraaie harnasvitrine en wapens. Onderweg, in de Kemenade, kun je op de foto als jonkvrouw, schildknaap of nar. In de Torenroute ligt de nadruk op de verdediging, met uitzicht op de historische tuinen, de kruidhof en de warmoeshof. Hier worden groentes van vroeger verbouwd. Ga mee met de rondleiding door de Gouden Eeuw, inbegrepen bij de toegangsprijs.
Van april t/m oktober is de valkenier dagelijks (behalve op maandag) aanwezig met roofvogels.
Sluit af met een bezoek aan het Waterschild met een spetterende waterbeleving.

Open: april t/m okt op ma t/m vr van 10 – 17 uur, za en zo van 
12 – 17 uur. Daarbuiten beperkte openingstijden m.u.v. de 
schoolvakanties

Adres: Herengracht 1, Muiden
Meer informatie: www.muiderslot.nl of bel 0294 256262

Image: upload/img_915/0.jpg
Naar website Muiderslot
Home Forteiland Pampus

Sinds 2011 herbergt het forteiland de Xperience, een veelzijdige beleving over de geschiedenis van Pampus en de Stelling van Amsterdam. Voor iedereen die houdt van water, avontuur en historie. Met een plattegrond baan je je een weg door de oneindige lege ruimtes, die vol zitten met oude verhalen. Totdat je stuit op de museale presentatie. Daar zitten de ruimtes boordevol nieuw leven, dat wordt aangestuurd door interactieve multimedia. In met geur en kleur liggen schepen weer in de Gouden Eeuw voor Pampus, vechten de Hollanders opnieuw tegen het water, maar ook met het water als wapen.

Om bij het Forteiland te komen vertrek je per veerboot vanaf de Herengracht in hartje centrum van Muiden (t.o. huisnr. 33) voor een prachtige tocht over het IJmeer.

Open: april t/m okt op di t/m zo van 10 – 17 uur
Adres: vertrek veerboot vanaf Herengracht, Muiden (t.o. nr. 33)
Meer informatie: www.pampus.nl of tel. 0294-262326

Image: upload/img_916/0.jpg
Naar de website van Pampus
Home Muizenfort in Muiden

In het Muizenfort, gelegen aan de entree van Muiden, maak je kennis met de militaire geschiedenis en kun je zelf de loopgraven ervaren, die er opnieuw zijn geconstrueerd. Op termijn wordt het Muizenfort een uitgebreid toeristisch informatiepunt met tal van belevingsmogelijkheden, maar ook nu ben je er dus al welkom. Wordt vervolgd!

Open: april t/m okt op za van 10 – 13 uur
Adres: Vestingplein 1, Muiden
Meer informatie: www.muidermuizenfortmuseum.nl

Image: upload/img_917/0.jpg
Naar website Muizenfort
Home Vesting Weesp

De gehele Vesting Weesp is zeker een bezoek meer dan waard. Zo zijn er tal van vestingwerken te bezichtigen, zoals de torenforten aan de Ossenmarkt en (het meer in het buitengebied gelegen) Uitermeer, en is het stadje werkelijk prachtig gelegen aan het water. Je kunt er genieten van de talrijke restaurants met terras o.a. aan de Vecht. Bovendien is het er leuk winkelen met meer dan 100 winkels en vanuit het centrum starten meerdere mooie bewegwijzerde wandelroutes de omringende natuurgebieden in, o.a. richting Naardermeer. De lokale VVV kan je voorzien van alle toeristische informatie over Weesp en de regio Gooi & Vecht.

VVV Weesp
Open: di t/m za van 10 – 14 uur, ma en zo gesloten
Adres: Hoogstraat 10, Weesp

Fort Ossenmarkt in Weesp
Fort Ossenmarkt ligt in hartje centrum Weesp, vlakbij de Vecht. Het bijzondere torenfort, nog door kanonnen beschermd, is vanaf de Ossenmarkt aan de buitenzijde te bezichtigen. Alleen bij speciale gelegenheden als Monumentendag is het fort geopend. Aan de overzijde van het fort kun je door een dwarsdoorsnede van de vestingwerken wandelen om uiteindelijk getrakteerd te worden op een prachtig uitzicht op de Vecht en het oude centrum van Weesp.

Adres: Ossenmarkt, Weesp
Open: alleen op Open Monumentendag

Image: upload/img_918/0.jpg
Meer informatie
Home Fort Uitermeer Weesp

Gelegen aan de Vecht en nabij unieke Vechtplassen is Fort Uitermeer een oase van rust voor de vele wandelaars, fietsers en watersporters die pauzeren bij het passeren over de wandel en fietspaden en vaarroutes die er langs voeren. Op het fort bevindt zich een speciale aanlegsteiger en een sloepenhaven en is er voldoende parkeergelegenheid.

Op het fortterrein bevindt zich het restaurant ‘Uit & Meer’, vanwaar men niet alleen een schitterend uitzicht heeft over de Vecht, maar waar men ook, zowel buiten op het terras als binnen, kan genieten van een drankje of een goede maaltijd. Ook is er gelegenheid om een wandeling te maken over het bosachtige terrein met veel cultuurhistorische fortelementen en als blikvanger de indrukwekkende ruïne van het oude torenfort.

Open: het torenfort zelf is niet van binnen te bezichtigen, het fortterrein wel. Restaurant open wo t/m zo vanaf 11 uur (keuken open 12 - 21 uur)
Adres: Uitermeer 5, Weesp
Meer informatie: http://www.uiteraarduitermeer.nl, www.restaurantuitenmeer.nl of tel. 0294 – 416 973

Meer informatie
Home De vesting Naarden

In dit schitterende vestingstadje – het best bewaarde van Europa! – kun je rustig een dagje ronddwalen. Drie musea, de imposante Grote Kerk, het rijke Stadhuis, de gezellige winkeltjes, heerlijke eetgelegenheden en natuurlijk het beroemde Arsenaal van Jan des Bouvrie zijn allemaal “things to do” bij een dagje in de vesting. En vergeet zeker ook niet een prachtige rondwandeling te maken over de vestingwallen. In de prachtige Utrechtse poort aan het Ruysdealplein vind je het Bezoekerscentrum van Naarden Vesting en van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ook is er een VVV gevestigd. Hier zijn de mooiste rondwandelingen door het onvergetelijke stadje verkrijgbaar.

Image: upload/img_920/0.jpg
Meer informatie
Home NL Vestingmuseum Naarden

In Naarden is een bezoek aan het Nederlands Vestingmuseum natuurlijk een must. Het is met recht het spannendste museum op de wallen! Beleef er de Gouden Eeuw van vestingbouw: de Spaanse Moord, Rampjaar 1672, vreemde zaken als bastions & courtines, wat Napoleon in Naarden deed en hoe soldaten kardoezen maakten. Dwaal over de groene wallen, verken de onderaardse gangen en schrik van een canonsschot.

Open: di t/m vr van 10.30 – 17 uur, za en zo van 12 – 17 uur. Gesloten op Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag
Adres: Westwalstraat 6, Naarden
Meer informatie: www.vestingmuseum.nl of tel. 035-6945459

Image: upload/img_921/0.jpg
Naar website vestingmuseum
Home Fort Werk IV in Bussum

Het prachtig gerestaureerde Werk IV ligt op 1 km afstand van station Bussum Zuid aan de Dr. Abraham Kuijperlaan in Bussum. De ingang ligt, wat verscholen, direct links naast theater Spant! (www.spant.org). Het bijzondere fortterrein is vrij toegankelijk voor publiek en een aanrader om er een mooie ronde te wandelen.

Op het fortterrein organiseert Vernissage in de voormalige artillerieloods o.a. atelierlessen, workshops, feesten en stijlvolle diners. Een deel van de bomvrije kazematten is ingericht als kookstudio. De 32 meter lange gang dwars door het fort (de “poterne”) is expositieruimte en wordt ook gebruikt voor trouwceremonies.

Open: ma t/m za van 10 – 17 uur
Adres: Dr. A. Kuijperlaan 1a, Bussum
Meer informatie: www.vernissage.nl of tel. 035 – 6916788

Image: upload/img_922/0.jpg
Meer informatie
Home Van start in Fortenland

Hieronder dé ideale startplekken van waaruit je Fortenland kunt gaan beleven. Allemaal met ruim voldoende gratis parkeerplek, horeca in de directe omgeving, waar direct veel te zien en te beleven valt en waar bovendien meerdere soorten routes vandaan vertrekken.

Muiden - Parkeerterrein P1
Adres: Parkeerterrein P1, T-splitsing Maxisweg/ Weesperweg, Muiden

Fort Uitermeer – Weesp
Adres: Parkeerterrein Fort Uitermeer/ Restaurant Uit&Meer, Uitermeer 5, Weesp

TOP Bussum – De Zandzee
Adres: Parkeerplaats Sportcentrum de Zandzee, Struikheiweg 14, Bussum

Naardermeer – Gasterij Stadzigt
Adres: Parkeerterrein Natuurmonumenten, Meerkade 2a, Naarden

Maarden Vesting – Bezoekerscentrum/VVV
Adres: Utrechtse poort, Ruysdealplein, Naarden

Home Fortenland fietsroute

De Fortenlandroute voert langs alle 7 forten en vestingwerken (ook Muiderslot) van Fortenland die allemaal deel uitmaken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. De eerste vijf forten zijn te bezoeken. Onderweg zijn er meerdere horecagelegenheden en u kunt de historische verhalen beleven via een multimediatour (zie onderaan voor meer informatie).

De Fortenlandroute is eenvoudig te volgen via de volgende fietsknooppunten: 16,17,18,33,78,79,35,34,49,48,47,45,44,16

Scan onderweg de QR codes op de knooppuntborden voor het extra routestukje naar enkele forten. Of volg de route digitaal op kaart via onderstaande button.

Startpunt route: P1 Muiden - T-splitsing Maxisweg/ Weesperweg. Wie een fiets wil huren ter plaatse start de route het beste vanaf TOP Bussum of Station Weesp.

Aan de route is een prachtige historische multimediatour gekoppeld. Onderweg hoort u alles over het verleden van Fortenland, ondersteund met historisch beeldmateriaal. De audiotour app is gratis te downloaden. Ga daarvoor naar de Audiotour Fortenland pagina binnen deze site.

Vindt u de Fortenlandroute te lang? Er is ook een verkorte Fortenlandroute (26 km) met audiotour. Zie daarvoor de pagina Verkorte Fortenlandroute op deze mobiele site.

Fortenlandroute op kaart
Home Wandelen in Fortenland

Over alle forten en door alle vestingstadjes zijn op eigen gelegenheid prachtige wandelingen te maken. Toch zijn er ook enkele bewegwijzerde routes en routes met uitgebreide historische achtergrond informatie in Fortenland, die wij je niet willen onthouden:

De Aetsveldroute in Weesp: een ANWB bewegwijzerde wandelroute die langs de forten en door de vestingstad voert. De route is 10 km lang en doet ook het nabij het Naardermeer gelegen Fort Uitermeer aan. Startpunt: station Weesp

Naarden Vestingwal rondwandelingen: bij de VVV en Bezoekerscentrum in Naarden Vesting kun je twee beschreven rondwandelingen verkrijgen, één door de Vesting en één over de vestingwallen. Een prachtige manier om de vesting te leren kennen! Startpunt: Utrechtse Poort in Naarden

Home (Mee)varen in Fortenland

Niets mooier dan Fortenland bewonderen vanaf het water...

Op pad met een Tuindersvlet
In Weesp kun je  een Tuindersvlet huren waarop je met maximaal 12 personen aan boord kunt. Hiervoor is geen vaarbewijs nodig. Je kunt dan over de Vecht Muiden en Weesp aandoen en verder afzakken over de Vecht naar het zuiden.
Dit kan via: Galesloot Bootverhuur, Dammerweg 4a, Weesp.
Meer informatie: www.bootverhuurvecht.nl

De vestingvaarten van Naarden

De Vestingvaart: vaar met een historische open koolvlet een route van een uur door de grachten van het vestingstadje Naarden.
Van april t/m oktober dagelijks om 13, 14, 15 en 16 uur. Afvaart: naast de Turfloods, Nieuwe haven t.o. 27a, Naarden.
Meer informatie: www.vestingvaart.nl

Rondvaartboot Vestingmuseum: Met de legergroene museumboot op 'verkenningstocht’ door de vestinggracht.
Van half april tot eind sept. op di t/m zo om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Vertrek vanuit het Vestingmuseum. Meer informatie: www.vestingmuseum.nl

Meevaren over het Naardermeer
Driemaal per week vertrek vanaf Gasterij Stadzigt van Natuurmonumenten.
Adres: Parkeerterrein Natuurmonumenten, Meerkade 2a, Naarden.
Voor meer info en vaardata: www.natuurmonumenten.nl/naardermeer

Image: upload/img_926/0.jpg
Home Gamen in Fortenland!

Fortengame ‘Spionage aan de linie’
De Fortengame kan op een iPhone gratis gespeeld worden in Naarden, Weesp en Muiden. De uitdaging is om erachter te komen welk land, voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog, onderzocht hoe sterk de Nieuwe Hollandse Waterlinie daadwerkelijk was. Spelers lopen langs eyecatchers van de linie. Op een aantal plekken geven virtuele personages uit die tijd door middel van opdrachten en spellen aanwijzingen om het mysterie op te lossen. De game is gratis te downloaden in de App Store:

Spionage aan de linie - Weesp

Spionage aan de linie - Naarden

Spionage aan de linie - Muiden

Image: upload/img_927/0.png
Home Audiotour Fortenland

Er is een gratis historische audiotour die beluisterd kan worden tijdens de Fortenland fietsroute. Ook is er een ingekorte versie van deze audiotour voor de verkorte Fortenland fietsroute. Talrijke wetenswaardige en bizarre verhalen passeren de revue! Vanaf nu hier te downloaden als onderdeel van de gratis Gooi & Vecht audiotour app.

Klik hier voor de Android versie van de app.

Klik hier voor de IOS (IPhone) versie van de app.

Image: upload/img_928/0.png
Home Fortenland in beelden...
Home Nog meer beelden...
Home Verkorte Fortenland route

Voor wie de uitgebreide Fortenland fietsroute te lang vindt, is er de verkorte versie van de route van iets meer dan 27 kilometer en een duur van 1 uur en 45 minuten. Deze route slaat Bussum over en voert vanaf Muiden naar Naarden Vesting en Weesp weer terug naar Muiden.

De route volgt het  fietsknooppuntensysteem en start bij punt 16 in Muiden. De te volgen knooppunten zijn:
16, 17, 18, 33, 34, 37, 47, 45, 44 en terug bij 16 in Muiden.

Fietsknooppunt 16 is te vinden bij de kruising Weesperweg en Amsterdamsevaart in Muiden.

Via onderstaande button komt u bij de route digitaal op kaart en bijbehorende download mogelijkheden.

Aan de verkorte Fortenlandroute is ook een multimediatour gekoppeld. Dit is een verkorte versie van de historische tour bij de Fortenlandroute. De tour is gratis te downloaden op uw smartphone. Alle informatie vindt u op de pagina Audiotour Fortenland binnen deze mobiele site.

De verkorte fietsroute op kaart