TOP Hilversum - Vliegveld

Welkom bij TOP Hilversum op Vliegveld Hilversum midden in de natuur. Vanaf deze locatie kunt u op verschillende manieren een prachtig dagje uit beleven. Er zijn wandel- en fietstochten, meevliegmogelijkheden en ook landgoed Zonnestraal en het centrum van media- en architectuurstad Hilversum zijn vanaf hier goed bereikbaar. U vindt hieronder alle informatie.

Home Algemene informatie

Vliegveld Hilversum is een vliegveld midden in de natuur, gelegen ten zuiden van Hilversum en tussen Loosdrecht en Hollandsche Rading. Dit vliegveld, dat ruim 75 jaar bestaat, wordt ook wel het groenste vliegveld van Nederland genoemd. Het is goed bereikbaar met de auto en er is volop gratis parkeergelegenheid. Hier vertrekken tal van mooie routes door ’t Gooi, door de Vechtstreek en uiteraard door de lucht. Er zijn o.a. een fietsoplaadpunt, fietsreparatiesetjes en een VVV informatiepunt aanwezig.

Bij het vliegveld bevindt zich ‘Restaurant Airport Hilversum’, waar u heerlijk kunt lunchen of dineren, terwijl u geniet van het zicht op vliegtuigen en parachutisten die er opstijgen en landen.

TOP Adres
Vliegveld Hilversum, Noodweg 49, 1213 PW te Hilversum

Dichtstbijzijnde fietsknooppunt

Als u met uw rug naar het vliegveld staat komt u op het kruispunt van de Noodweg en de entree van het vliegveld, fietsknooppunt 30 tegen aan de overkant van de weg.

GPS coördinaten

52.193130, 5.153290

<p>Entree van het vliegveld</p>

Entree van het vliegveld

Home Route en Parkeren

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelweg

De A27 vanuit zuidelijke richting: Neem afrit 32 richting Maartensdijk. Sla rechtsaf de Koningin Wilhelminaweg in (N417) en rij bijna 5 km rechtdoor langs Maartensdijk en Hollandsche Rading. Na Hollandsche Rading slaat u bij de rotonde linksaf de Noodweg in, richting Loosdrecht. Na ruim 2 km. bevindt de TOP zich aan uw linkerhand bij het vliegveld.

De A27 vanuit noordelijke richting: Neem afrit 33 richting Hilversum. Ga met de bocht mee naar rechts en sla vervolgens linksaf de Diependaalselaan in, richting Loosdrecht. Ga op de rotonde links, de Utrechtseweg in. Volg de N417 tot aan de rotonde en ga hier rechtsaf de Noodweg in, richting Loosdrecht. Na ruim 2 km. bevindt de TOP zich aan uw linkerhand bij het vliegveld.

Parkeermogelijkheden

Gratis parkeerplaatsen zijn ruim aanwezig op het publieke parkeerterrein aan de noordzijde van het vliegveld. Als u het vliegveld door de hoofdpoort inrijdt, is het aan uw rechterhand.

Image: upload/img_958/0.jpg
Home Bereikbaarheid per OV

Per trein

NS station Hilversum Sportpark bevindt zich op ruim 4 km van het vliegveld.

- Voor de digitale wandelroute van station Hilversum Sportpark naar de TOP, klik hier

- Voor de digitale fietsroute van station Hilversum Sportpark naar de TOP, klik hier.


NS station Hollandsche Rading bevindt zich op een kleine 3 km van het vliegveld.

- Voor de digitale wandelroute vanaf station Hollandsche Rading naar de TOP, klik hier

- Voor de digitale fietsroute vanaf station Hollandsche Rading naar de TOP, klik hier. 

Per bus

Lijn 58 rijdt van Hilversum naar Zeist. Vanaf halte Noodweg is het nog ruim 2 km lopen tot aan de TOP.

Image: upload/img_959/0.jpg
Home Bezienswaardigheden

Vliegtuigen
Op het vliegveld kunt u (zweef) vliegtuigen spotten, maar zelf (mee)vliegen of parachute springen kan ook. Kijk hiervoor onder ‘Vliegen’ op de homepage van deze site.

Natuur rondom het vliegveld
Deze TOP ligt midden in de natuur. Als u het wandel- fietspad ten noorden van de TOP, aan de overkant van de Noodweg, volgt, liggen uitgestrekte heidevelden van het Goois Natuurreservaat aan uw rechterhand. Ten westen hiervan is het Loosdrechtse Bos. U kunt door beide gebieden zowel fietsen als wandelen. Meer informatie en routes vindt u onder ‘Fietsroutes’ en ‘Wandelroutes’ op de homepage.

Loosdrechtse Plassen
Als u vanaf deze TOP te voet of met de fiets de fietsknooppunten (30), (28), (26) en (7) volgt, komt u uit bij de Loosdrechtse Plassen. Op en rondom de plassen kunt u heerlijk fietsen, wandelen, kanoën en sloepvaren. Ook zijn hier enkele strandjes te vinden.

Landgoed Zonnestraal
Voormalig sanatorium Zonnestraal is gelegen ten noordwesten van de TOP in het Loosdrechtse Bos. Het complex werd ontworpen door Jan Duiker en was oorspronkelijk bestemd voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Toen het werd ontworpen dacht men dat tuberculose binnen 30 jaar uitgeroeid zou zijn. Zonnestraal werd daarom ontworpen voor een relatief geringe levensduur.
In 1957 werd Zonnestraal een ziekenhuis. Nu heeft het deels nog een medische functie, maar is er o.a. ook een beeldentuin en restaurant met mooi terras te vinden. Ook kunt u er de blauwe paaltjesroute wandelen om het gehele terrein te verkennen. Vertrek vanaf de klok op het terrein. Het complex is architectonisch uniek en daarom genomineerd voor de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Een wandelroute, met meer informatie over Zonnestraal, kunt u ook vinden onder ‘Wandelroutes’ op de homepage.

Adres Zonnestraal:
Loosdrechtse Bos 17, 1213 RH Hilversum

Architect Dudok in Hilversum
In 1915 wordt Willem Marinus Dudok ‘directeur Publieke Werken’ van de gemeente Hilversum. Dudok wordt vooral aangesteld om openbare gebouwen zoals scholen en woningen te bouwen. Door heel Hilversum zijn de bijzondere werken van Dudok te vinden. Er is een bewegwijzerde fiets- en wandelroute langs de meest bekende werken van Dudok uitgezet. Deze routes zijn te vinden onder ‘Fietsroutes’ en ‘Wandelroutes’ op de homepage van deze site. Meer informatie over de routes is ook te vinden op www.vvvgooivecht.nl of bij de VVV op de Kerkbrink 6 in Hilversum.

Landgoedwinkel De Rading
Gelegen op de grens van Hilversum en Loosdrecht, vindt u Landgoedwinkel De Rading. Dit is een bijzondere combinatie van winkel, kwekerij en horecagelegenheid. U kunt er heerlijk lunchen in de sfeervolle lunchroom en bij mooi weer in de rustige omgeving van de theetuin. Ook is er een pluktuin waar u zelf bloemen kunt plukken.

Vanaf de Landgoedwinkel begint het Sint Annapad. Dit is een bijna kaarsrecht Middeleeuws pad door het Loosdrechtse Bos. Meer informatie over dit pad kunt u krijgen bij de Landgoedwinkel.

Adres: Rading 1b, Hilversum (zie ook op de omgevingskaart op de TOP zuil - vliegveld Hilversum)
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30 – 17.30 en zaterdag 09.30-17.00

Image: upload/img_964/0.jpg
Home Horeca en overnachten

Horeca in de buurt
- Fly Inn Restaurant (Noodweg 43, 1213 PW  Hilversum)

- Brasserie Zonnestraal (Loosdrechtsebos 15, 1213 RH Hilversum)

- Restaurant De Rading (Utrechtseweg 140, 1213 TZ  Hilversum)

- Camping Zonnehoek (Noodweg 50, 1213 PZ  Hilversum)  

- Café Moeke (Utrechtseweg 263, 1213 TR Hollandsche Rading)

 

Overnachten in de buurt
- Amrath Hotel Lapersoek (Utrechtseweg 16, 1213 TS  Hilversum)

- Bed & Breakfast 31 Steps (Gijsbrecht van Amstelstraat 385, 1215 CP  Hilversum)

- Camping Zonnehoek (Noodweg 50, 1213 PZ  Hilversum)

- Bed & Breakfast Loosdrecht (Oud- Loosdrechtsedijk 40, 1231 NB  Loosdrecht)

- Bungalowpark De Egelshoek (Graaf Floris V weg 32, 3739 NB  Hollandsche Rading)

Home Wandelroutes

Vanaf deze TOP kunt u heerlijk wandelen. Hieronder vindt u vier mooie routes die u ook digitaal op kaart kunt volgen. Klik op de betreffende route voor meer informatie. 

Dudokroute (8 km)

Hoorneboegse Heide en Zwarte Berg (6 km)

- Landgoed Zonnestraal (4,5 km)

- Voetstappenpad (25 km)

Image: upload/img_966/0.jpg
Home Fietsroutes

Vanaf deze TOP is het heerlijk fietsen door bossen, over heide en langs plassen. Indien u een (e-)fiets wilt huren, reserveer uw (e-)fiets 1 dag vooraf via 035 5771710.

Het dichtbijzijnste fietsknooppunt is knoopunt 30. Dit punt vindt u op het kruispunt van de Noodweg en de entree naar het vliegveld, tegenover de snackbar. 

Vanaf deze TOP zijn er enkele mooie tochten te fietsen. Hieronder vier routeopties. Klik op de betreffende route voor meer informatie en de digitale route op kaart te volgen.

- Erfgooiersroute (52 of 26 km)
- Gooise Vrouwen Shopping Fietsroute Roosmarijn (29km)
- Loosdrechtse Plassenroute (42 km)
- Jonge monumentenroute (14 km)

Image: upload/img_967/0.jpg
Home Vliegen en meevliegen

Zelf (mee)vliegen
Op vliegveld Hilversum, waar deze TOP zich bevindt, zijn diverse mogelijkheden om mee te vliegen of zelf te leren vliegen. Wel vooraf reserveren. Klik op onderstaande links voor meer informatie.

- Motorvliegen: Vliegschool Hilversum, Aeroclub Hilversum-Amsterdam, Dwarf Powered Gliders of Peetair.

- Helikoptervliegen: Ryfas

- Zweefvliegen: Gooise Zweefvliegclub 

- Vrije verhuur en luchtfotovluchten: Free Lancelot

- Parachute springen: Para centrum Midden Nederland

 

Vliegtuig spotten met drankje & hapje
Vanaf het terrras van het gezellige Airport Restaurant kunt u alle startende en landende vliegtuigen goed zien. Wilt u thuis nagenieten? kijk dan eens op de webcam van het vliegveld voor live beelden. 

<p>Vliegschool Hilversum</p>

Vliegschool Hilversum

Home Erfgooiers audiotour

Beleef op de fiets de Erfgooiersroute!

Vanaf deze TOP kunt u de geheel vernieuwde, bewegwijzerde Erfgooiersroute volgen.

Er is een gratis historische audiotour die beluisterd kan worden tijdens deze fietsroute. Talrijke wetenswaardige verhalen passeren de revue.Vanaf nu hier te downloaden als onderdeel van de gratis Gooi & Vecht audiotour app.

Klik hier voor de Android versie van de app.

Klik hier voor de IOS (IPhone) versie van de app. 

Meer over de Erfgooiersroute
De geheel vernieuwde, bewegwijzerde Erfgooiersroute voert u op de fiets over de Gooise heide, door bossen, langs weiden en langs ’s-Graveland en Bussum en door de stad Naarden en de dorpen Hilversum, Huizen, Blaricum en Laren en vertelt onderweg het verhaal van de (nalatenschap van de) Erfgooiers.
De fietsroute is een rondgaande route van totaal 52 km. Met de verkortingsroute van ca. 5 km, is de route naar wens te splitsen in een route noord van ca. 31,5 km en een route zuid van ca. 26 km.
De route is in het veld bewegwijzerd met groen-witte zeskantige ‘Erfgooiersroute’ bordjes in één richting bewegwijzerd (op de kaart met de wijzers van de klok mee).

Nog meer informatie over de Erfgooiersroute zelf, inclusief de route digitaal op kaart te volgen, vindt u onder 'Fietsroutes' op de homepage van deze site en op www.vvvgooivecht.nl.

<p>Audiotour Erfgooiersroute</p>

Audiotour Erfgooiersroute

Ergooiersroute op kaart