TOP Oud-Zuilen/Slot Zuylen

Welkom bij TOP Oud-Zuilen / Slot Zuylen.

Het ideale startpunt voor uw bezoek aan de Vechtstreek. Bij dit Toeristische Overstappunt beginnen verschillende mooie fiets- en wandelroutes door een ongekend afwisselende regio met rijke historie en prachtige natuurschoon.

Kortom genoeg te beleven tijdens een heerlijke dag in de regio Gooi & Vecht!

Home Algemene informatie

De Vechtstreek dankt haar naam aan de rustiek slingerende rivier de Vecht met aan beide oevers 17e en 18e eeuwse buitenplaatsen. De omgeving biedt een overvloed aan cultuur, historie, landschappelijk schoon en recreatie. Hier liggen bijzondere bezienswaardigheden op u te wachten. Zoals de forten van de Nieuwe Hollandse waterlinie, de historische dorpskernen en de molens in de beschermde natuurgebieden.

Korte beschrijving dagtochten 
Een dagtocht vanaf TOP Oud-Zuilen is een ware ontdekkingsreis. Wat dacht u van een fietstocht langs kastelen, buitenhuizen, tuinen en theehuisjes langs de kronkelende rivier de Vecht? Of maak een tocht door het veenplassengebied van het Noorderpark en langs molens en forten. Voor de wandelaars begint hier de wandeling ‘de Brieven van Belle’. Aan de hand van een routekaart wandelt u langs een aantal historische plaatsen langs de Vecht.

Bezoekerscentrum Land van Zuylen
Stap voor informatie over de regio en wellicht wat te drinken even binnen bij het bezoekerscentrum Land van Zuylen.

Image: upload/img_1020/0.jpg
Home Parkeren en route per auto

Routebeschrijving vanaf dichtstbij gelegen snelweg:

Vanaf de A2, neem de afslag 6, Ring Utrecht-Noord/Maarssen. Op de N230 neemt u de afslag Maarssen-Dorp richting Oud-Zuilen.

Vanaf A27 of A28, neem afslag 31 Ring Utrecht-Noord/Maarssen. Bij de stoplichten gaat u de Einthovendreef/N230 op richting Ring Utrecht-Noord. Ga rechtdoor over 2 rotondes. Neem de afslag Maarssen-Dorp richting Oud-Zuilen.

Sla af de Sweserengseweg/N404 in richting Oud-Zuilen. Ga op de rotonde rechtdoor en sla daarna linksaf de Zuilenselaan in. Neem de 2e afslag rechts (na de ophaalbrug) de Dorpsstraat in. Sla de eerste weg links in, u kunt achter het restaurant bij het Slot parkeren.

Parkeermogelijkheden
U kunt gratis parkeren op het parkeerterrein langs de oprijlaan van Slot Zuylen. Er zijn circa: circa 60 parkeerplaatsen (gratis). Daarnaast bevinden zich extra parkeerplaatsen aan de Zuylenselaan.

Gebruikt u een navigatiesysteem, typ dan 'Dorpsstraat 10' in, dan komt u het bordje 'Slot Zuylen' vanzelf tegen.

GPS coördinaten
52.12737, 5.07207

Image: upload/img_1021/0.jpg
Plan uw route via Google Maps
Home TOP per OV

Er zijn 2 mogelijkheiden:

Neem bus 36 vanaf Utrecht Centraal, richting Maarssen of v.v. Uitstappen bij de halte Oud-Zuilen. Vanaf de bushalte ca. 5 minuten lopen: volg het verkeersbord Oud-Zuilen (Zuilenselaan). Vanaf de ophaalbrug: volg het bordje Slot Zuylen.

Of neem bus 120 vanaf Utrecht Centraal naar Amsterdam Station Bijlmer of v.v. Uitstappen bij de halte Zuilenselaan. Vanaf de bushalte ca. 15 minuten lopen: Ga de Zuilenselaan (fietspad) in. Steek de Burgemeester Norbruislaan over en vervolg uw route over de Zuilenselaan.Vanaf de ophaalbrug: volg het bordje Slot Zuylen.

Actuele OV informatie
Home E-Oplaadpunt(en)

Er zijn 2 e-fiets oplaadpunten aanwezig in de directe omgeving

1 oplaadpunt met 4 contactpunten bij het Bezoekerscentrum Land van Zuylen naast Slot Zuylen
1 oplaadpunt met 2 contactpunten bij Restaurant Belle.

Image: upload/img_1023/0.png
Meer e-fiets oplaadpunten in Gooi & Vecht
Home Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum Land van Zuylen
In het Koetshuis van Slot Zuylen is het bezoekerscentrum Land van Zuylen gevestigd. Loop binnen voor VVV informatie, regio informatie, wandel- en fietsroutes en meer.

Slot Zuylen
Slot Zuylen ligt direct naast de TOP Oud-Zuilen. Het middeleeuwse kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot buitenhuis. De bekendste bewoner was de schrijfster Belle van Zuylen. Al 60 jaar is Slot Zuylen opengesteld als museum. Bezoek Slot Zuylen onder begeleiding van een gids of maak een wandeling door de kasteeltuin.

Open: 15 maart-15 mei en 15 sept.-15 nov.: rondleidingen op zaterdag en zondag.
10 mei-15 september: ook rondleidingen op dinsdag, woensdag, donderdag.
15 nov.-15 maart: alleen geopend voor groepen op afspraak.
Helaas is het Slot niet toegankelijk voor rolstoelen. De tuinen zijn wel toegankelijk voor rolstoelen.
Adres: Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen
Informatie: www.slotzuylen.nl of tel. 030-2440255

Het dorp Oud Zuilen
Oud-Zuilen is prachtig gelegen aan de Vecht, met veel natuur en cultuur in de buurt. En nergens ervaar je het buitenplaatsenleven zo levendig als hier, tussen het prachtige antiek en schilderijen. Alsof de laatste bewoners elk moment kunnen terugkomen. Bijzondere bezienswaardigheden in het dorp zijn de voormalige Hervormde Kerk en de 18e-eeuwse herenhuizen Zuylenburg en Swaenenvecht. Centraal in het dorp vindt u de karakteristieke brug over de Vecht, de J.C. Plompbrug, uit 1934. Aan de overzijde van de brug kunt u het park van het voormalige buiten Groenhoven inlopen, waar een picknickplaats is ingericht. Aan de Groeneweg ligt één van de oudste openbare begraafplaatsen in Nederland. Hier vindt u de graven van de familie Van Tuyll van Serooskerken

De Buitenwegse en Westbroekse Molen
De twee molens in Oud-Zuilen staan vlak bij elkaar, maar bemalen elk een eigen polder. De molen van polder Buitenweg is de kleinste molen van de provincie Utrecht en staat naast de Westbroekse Molen, die de grootste molen van de provincie is. Beide molens malen het overtollige polderwater uit op de nabij gelegen rivier De Vecht.

Buitenplaatsen langs de Vecht
De Vechtstreek is beroemd om zijn buitenplaatsen. Wel 200 van deze monumentale zomerhuizen werden aan de oevers van de Vecht gebouwd door Amsterdamse kooplieden die in de 17de eeuw hun fortuin in de handel hadden verdiend. Een aantal van de buitenplaatsen zijn toegankelijk voor publiek, waaronder Slot Zuylen in Oud-Zuilen en Goudestein en Doornburgh in Maarssen.
Informatie: www.utrechtsebuitenplaatsen.nl

Planetarium Zuylenburgh
In buitenplaats Zuylenburgh in de Dorpsstraat bevindt zich Het Planetarium Zuylenburgh, Hier is sinds 2009 een plafond planetarium te bewonderen. Dit mechanisch bewegend schaalmodel van het zonnestelsel is het tweede van zijn soort in Nederland. Het planetarium is in een particulier woonhuis opgesteld en kan daardoor het slechts op afspraak bezichtigd worden.
Informatie: www.planetariumzuylenburgh.com

<p>Slot Zuylen (c)Slot Zuylen - Arjan den Boer</p>

Slot Zuylen (c)Slot Zuylen - Arjan den Boer

Meer bezienswaardigheden in Gooi & Vecht
Home Horeca in de omgeving

Er zijn verschillende horecagelegenheden in de nabije omgeving te vinden:

Museumcafé Slot Zuylen
In het bezoekerscentrum en museumcafé in het gerestaureerde Koetshuis kunt u terecht voor fairtrade koffie en thee, biologische sappen, lunch met producten uit eigen tuin, koffie met gebak en high tea.
Tournooiveld 1
3611 AS Oud-Zuilen
Tel.: 030 244 0255
Website Slot Zuylen

Restaurant Belle
Dorpsstraat 12
3611 AE Oud Zuilen
Tel.: 030 244 1790
Website Restaurant Belle

Brasserie La Saucière
Opbuurenpark
Daalseweg 79-81
3611 AA Oud-Zuilen
Tel.: 0346 55 45 33
Website Brasserie La Saucière

Restaurant Op Buuren
De Hoopkade 51
3604 DX Maarssen
Tel.: 0346 283 333
Website Restaurant Op Buuren

Brasserie Het Wachthuis
Fort aan de Klop
1e Polderweg 4
3563 MC Utrecht
Tel.: 030 266 05 55
Website Fort aan de Klop

Image: upload/img_1025/0.jpg
Meer horeca in Gooi & Vecht
Home Overnachten

Er zijn 3 Bed & Breakfasts in de directe omgeving:

Logement Swaenenvecht
Dorpsstraat 16a
3611 AE Oud-Zuilen
Tel.: 06 - 38 10 29 22
Website Logement Swaenenvecht

B&B Klein Zuylenburg
Dorpsstraat 1
3611 AD Oud Zuilen
Tel.: 06-20738375
Website B&B Klein Zuylenburg

Bed & Breakfast Molens van Oud Zuylen
Oostwaard 4a
3611 AX Oud Zuilen
Tel.: 030-223 0703
Website Bed & Breakfast Molens van Oud Zuylen

Image: upload/img_1030/0.jpg
Meer overnachtingsmogelijkheden in Gooi & Vecht
Home Fietsroute(s)

Vanaf TOP Oud-Zuilen kunt u per fiets tal van mooie fietsroutes starten door de omringende gebieden. Via het fietsknooppuntennetwerk zijn er drie mooie routes voor u uitgezet:

- De buitenplaatsen en plassenroute (36 km).
- De rijkdom van de zuidelijke vechtplassen (42 km)
- Noorderparkroute (32 km)
Via de button onderaan deze pagina komt u bij een uitgebreide beschrijving van routes inclusief de route digitaal op kaart.

Fietsknooppunten

Knooppunt 45 (op de Oostwaard). Het knooppunt bord staat net buiten het dorp Oud-Zuilen aan de oever van de rivier de Vecht. Aan de andere kant van de weg vindt u, op de lantaarnpaal, het verwijzingsbord naar knooppunten 46 en 47.

Fietsroutes zijn tegen geringe vergoeding verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum Land van Zuylen.

<p>Fietsknooppunt 45</p>

Fietsknooppunt 45

Overzicht fietsroutes
Home Wandelroute

De wandelroute 'De brieven van Belle' 
De wandelroute 'De brieven van Belle' is een bijzondere wandeling in de omgeving van Oud-Zuilen waarin veel te beleven valt. Met een routekaart in de hand wandelt u langs een aantal historische plaatsen langs de Vecht. Onderweg kunt u via een sms contact leggen met Belle die u vertelt welke herinnering zij bewaart aan de plaatsen die zijn gemarkeerd door een bordje. Daarnaast zijn er routepunten waarover u algemene historische informatie krijgt. De routekaart is tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.

Image: upload/img_1026/0.jpg
VVV Gooi & Vecht mobiel
Home Vaarroute(s)

Er vertrekt 1 vaartocht in de omgeving van TOP Oud-Zuilen. De dichtstbijzijnde sloepverhuurpunt is Boei 26 op Straatweg 26 in Maarssen (op 2 km van TOP Oud-Zuilen).

Sloepenronde de Vecht zuid, Loosdrechtse plassen en 'Kalverstraat' (19 km)
Huur een sloep en maak een prachtige en gevarieerde tocht over de Vecht langs vele buitenplaatsen en door de gezellige dorpjes Maarssen, Breukelen en Nieuwersluis, langs parken en kastelen en door eeuwenoude sluisjes.

Startpunt: Boei 26, Straatweg 26 in Maarssen

Horeca onderweg: Onderweg kunt u op meerdere plekken verspreid over de route aanmeren bij een mooi terras aan het water, zowel aan de Vecht als op de plassen. Of u gaat van boord in een van de dorpen waar u doorheen vaart, om te voet te genieten van de monumentale huizen, gevarieerde winkels, horeca of een leuke galerie.

Deze, en nog een andere, vaarroute is ook te volgen als audiotour. Voor meer info hierover klik in het hoofdmenu op 'Audiotours'.

Image: upload/img_1040/0.jpg
Route digitaal
Home Audiotours

Maak van je bezoek aan Oud Zuylen een multimediale beleving. Download de gratis Gooi & Vecht audiotour app voor smartphones. Talrijke wetenswaardige en bijzondere verhalen passeren al wandelend, fietsend of varend de revue! In deze audiotour app staan 3 routes door Oud Zuylen.
- Vaarroute over de Vecht in noordelijke richting met start in Oud Zuylen
- Vaarroute over de Vecht en Loosdrechtse Plassen
- Fietsroute door 8 landschappen (32 km)

Deze audiotours zijn gratis te downloaden als onderdeel van de Gooi & Vecht audiotour app.

Klik hier voor de Android versie van de app.

Klik hier voor de IOS (IPhone) versie van de app.

Image: upload/img_1118/0.jpg